Curs de fotografia de retrat, dissabte 17 de març.

Si vols conèixer tots els secrets del retrat i practicar en un estudi fotogràfic professional, aprenent les diferents maneres d’enfrontar un retrat i practicant amb una model professional, aquí tens l’oportunitat de fer-ho, el dissabte 17 de març a La Fotogràfica.

Durant tota una jornada practicarem a l’estudi i en localitzacions exteriors amb l’ajuda d’una model professional i dos fotògrafs especialitzats en retrat. També farem una breu teoria i veurem exemples dels millors fotògrafs de retrat.

Només cal que portis la teva càmera i moltes ganes d’aprendre.

Curs de fotografia de retrat, ©lafotogràfica.

Curs de fotografia de retrat, ©lafotogràfica.

Aquest curs va dirigit a tots aquells fotògrafs aficionats que tingui coneixements bàsics de fotografia i vulgui aprendre a fer retrats, gaudint de l’experiència de la Marta Fàbregas i el Marc Vidal, fotògrafs de La Fotogràfica experts en retrat.

El curs el realitzarem el dissabte 17 de març de 10 a 18h a La Fotogràfica.

Carrer Rossend Arús, 11 baixos de Barcelona

Començarem amb una breu teoria i passarem a fer pràctiques de retrat en estudi, amb flaix i amb llum contínua. Després de dinar (inclòs en la matrícula) sortirem de l’estudi per practicar el retrat en exterior.

Els grups són limitats a un màxim de 10 alumnes. i si us apunteu acompanyats us oferim un bon descompte!

Demaneu tota la informació a workshops@lafotografica.com

Us esperem!

Marta i Marc.

 

Novetat: Curs de fotografia de retrat.

Finalment ens hem decidit i ja el tenim preparat. El nou curs de fotografia de retrat de La Fotogràfica. És un curs pràctic, molt pràctic, pensat per que pugueu fer fotos de retrat tant a l’estudi com en exterior, provant diferents il·luminacions i enquadraments.

Contarem amb la participació de una model de retrat professional i de la Marta Fàbregas i el Marc Vidal, que com sempre us explicarem com fem nosaltres els retrats, quines tècniques fem servir i consells i trucs per dirigir a la persona que retratem!

El curs es farà el dissabte 17 de març a La Fotogràfica (de 10 a 18h) i la setmana vinent us en donarem totes les dades. Però ja us avisem que si us agrada el retrat el gaudireu molt!

Estigueu atents!

Curs de fotografia de retrat ©lafotogràfica.

Curs de fotografia de retrat ©lafotogràfica.

Dolo Beltran a “Trobades en una cadira”

Teníem moltes ganes de fer aquesta sessió amb la Dolo Beltran, ja que no només ens agrada la seva faceta musical amb Pastora, si no que també coneixíem els seus dots d’actriu des del “Last chance” de la Carol López.

Va ser la Luciana Carlevaro (Nubla) qui ens va posar en contacte amb ella, i després de canviar la data de la sessió a causa del seu celebrat carnet de conduir, finalment vam aconseguir fer la sessió de retrat.

Dolo Beltran, ©lafotogràfica.

Dolo Beltran, ©lafotogràfica.

Carregada amb tot de vestits i amb una energia súper positiva, vam començar la sessió. En seguida es veu quan algú s’ho passa bé en una sessió, i els resultats estan a la vista. I la veritat és que ens va costar decidir quina era la foto final, la que escollim pel projecte després de 3 hores de sessió. Ens agrada especialment aquesta, amb la Dolo de peus i  d’esquena, marcant bíceps!

Però també ens agrada aquesta més propera i somrient, no tant posant. Directa i guapíssima, però amb certa timidesa.

Dolo Beltran, ©lafotogràfica.

Dolo Beltran, ©lafotogràfica.

Els vestits que va portar eren els que fa servir per les actuacions amb Pastora, el grup que te amb els germans Riba, i són d’allò més espectaculars. Quan vam fer la sessió, havia sortit el seu tercer disc “Circuitos de lujo” i evidentment la vam anar a veure al Palau de la Música. Ens agrada molt veure actuar a algú que acabem de retratar. És com posar-se en els dos costats de l’escenari, de la part més pública i la més privada.

Altres fotos de la sessió que també ens agraden són aquestes:

Dolo Beltran, ©lafotogràfica.

Dolo Beltran, ©lafotogràfica.

 

Dolo Beltran, ©lafotogràfica.

Dolo Beltran, ©lafotogràfica.

Per cert, actualment podeu veure a la Dolo Beltrán a “Res no tornarà a ser com abans” de Carol López a La Villarroel. Us desitgem molta merda!

 

Sessions familiars.

Una de les nostres especialitats com a estudi fotogràfic és el retrat, i dintre el retrat sovint fem fotos a famílies, a parelles, a grups d’amics o a nens… i aquestes fotos es fan servir, generalment com a felicitació per algun aniversari, per nadal o per una data destacada.

Marta, Bruna i Bernat. ©lafotogràfica.

El ventall és ampli, des de la parella a la família que vol fer un regal als avis, passant per els grups d’amics o les dones embarassades…  els motius són molts i cada grup té el seu. però sempre són sessions que resulten molt agradables de fer.

Cristina i Jordi, esperant l’Ona. ©lafotogràfica

I nosaltres que? Doncs la nostra feina és que tota aquesta gent es trobi còmode en el nostre estudi, es trobin ben guapos i, sobretot, que durant la sessió tots vagin alhora… dirigir-los una mica. I tot i que sempre venen amb certes vergonyes, després s’ho acaben passant d’allò més bé i no troben l’hora de marxar!

Dani i Kevin, saltant. ©lafotogràfica.

Sempre fem, és inevitable, la foto més seriosa i formal, però també ens agrada fer fotos més informals i disteses, amb ordres diferents i no tots tant juntets, saltant, o més dispersos per l’estudi. Molts cops són aquestes fotos les que acaben agradant més… pel seu aire diferent i distès.

L’Ona. ©lafotogràfica.

 

Que són les “Trobades en una cadira” de Marta Fàbregas i Marc Vidal?

“Trobades en una cadira” és un projecte personal i artístic dels fotògrafs Marta Fàbregas i Marc Vidal de l’estudi de La Fotogràfica. Consisteix en una serie de retrats d’estudi  a gent del món de la cultura.

Els hi proposem una sessió de retrat al nostre estudi, en blanc i negre i amb l’únic nexe comú d’una cadira de fusta (tipus Thonet) que un dia vem salvar d’un pis de l’eixample i vem adoptar.

Trobades en una cadira, Galeria Hartmann. ©lafotogràfica.

Trobades en una cadira, Galeria Hartmann. ©lafotogràfica.

A dia d’avui aquest projecte l’hem exposat dues vegades, la primera a la Galeria Hartmann de Barcelona (gener-febrer de 2010) i la segona al hall del Teatre Romea (març-juliol de 2010). Actualment es pot visitat al nostre estudi de La Fotogràfica.

"Les cares del Romea" Fotografies de Marta Fàbregas i Marc Vidal. ©lafotogràfica.

"Les cares del Romea" Fotografies de Marta Fàbregas i Marc Vidal. ©lafotogràfica.

En aquest projecte han participat gent com Ferran Adrià, Juan Echanove, Ariadna Gil, Josep Maria Pou, Mercè Sampietro,  Oriol Bohigas, Emma Vilarassau o el malaguanyat Pepe Rubianes entre d’altres.

A partir d’aquesta setmana comentarem en aquest bloc algunes anècdotes i imatges d’aquestes sessions.

Si voleu el catàleg de l’exposició en format pdf us el podeu descarregar de la nostra web.

Les dues llunes del 1Q84 de Murakami a la Tagomago?

No cal que m’acavi el llibre de Murakami. Jo també veig les dues llunes del Toquio de 1Q84 d’Haruki Murakami a Barcelona. Però ha sigut una visió sumergida en les “equacions de temps i espai” del fotògraf Mark Klett, que actualment presenta dues exposicions  a Barcelona.

Mark Klett i les llunes de 1Q84 de Murakami a la Togomago. @lafotogràfica.

Mark Klett i les llunes de 1Q84 de Murakami a la Togomago. @lafotogràfica.

La que nosaltres hem vist és la de la Galeria Tagomago, on presenta “Time Studies” una serie de fotografies realitzades en la zona del desert d’Arizona. Amb aquestes fotografies Klett ens ofereix una interessant reflexió sobre el concepte del temps en la fotografia, amb exposicions d’entre deu minuts i dos dies, que ens revelen allò que a vegades la càmera veu i els nostres ulls no poden. Resultat, les llunes de “1Q84” es fan visibles als mortals… Crec que el millor és que us passeu per la Togomago i ho comproveu vosaltres mateixos.

Nosaltres la setmana vinent ens apropem a l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona a veure “Refotografiar Barcelona amb Mark Klett” el projecte que el fotògraf d’Arizona va realitzar a la nostra ciutat a partir de l’encarrec de l’Arxiu. Ja us explicarem…

PD: Volem felicitar a la Galeria Tagomago pel seu explèndit treball que fa en favor de la  cultura fotogràfica.

Entrevista de Mundo-geo a Marta Fàbregas i Marc Vidal, de La Fotogràfica.

FOTOGRAFÍA

“El gran secreto de los retratos de fotografía es…”

Entrevistamos al estudio barcelonés de fotografía La Fotográfica, fundado por los fotógrafos Marta Fàbregas y Marc Vidal.

La Fotogràfica es un estudio defotografía fundado en Barcelona por los fotógrafos Marta Fábregas y Marc Vidal en 1998. Es un centro de producción, creación, difusión y edición de fotografía en todos sus aspectos. Realizan fotos de retratos y fotos sobre diversos temas como interiorismo, arquitectura, bodegón, publicidad, reportaje, moda…

Destaca sus serie de retratos a personas del mundo de la cultura, bajo el título Encuentros en una silla. Son preculsores de la corriente artística delDigipovera, que reflexiona sobre el lenguaje fotográfico digital, el reciclaje y los materiales pobres.

GEO- ¿Cómo comenzaste en la fotografía? Cuéntanoslo. 
Empezamos como muchos niños, con una pequeña cámara Kodak Instamátic o una Polaroid, haciendo fotos familiares, pero a nivel profesional, después de estudiar fotografía y trabajar con otros fotógrafos, montamos nuestro propio estudio de La Fotogràfica en Barcelona.

GEO- ¿Recuerdas la primera fotografía que tomaste? ¿O la primera de la que te sentiste orgulloso? ¡Cuéntanosla!
Se nos hace difícil recordar la primera fotografía, pero una sensación difícil de olvidar es cuando revelas con tus propias manos la primera fotografía en el laboratorio. Es un momento mágico que con la fotografía digital se ha perdido.

GEO- ¿Qué ha supuesto crear el estudio de fotografía? ¿Un sueño o un modo de lanzar tu trabajo?
Crear nuestro propio estudio es la realización de nuestro propio proyecto, tanto a nivel personal como profesional. Nos permite trabajar en lo que nos gusta y, a demás, realizar proyectos personales y artísticos relacionados con la fotografía.

GEO- ¿De qué fotógrafos has aprendido? ¿Cuáles han sido tus grandes maestros?
Aprender se puede aprender viendo a otros fotógrafos trabajar, viendo exposiciones, libros. También hemos aprendido mucho uno del otro. Y en cuanto a grandes maestros siempre citamos a Richard Avedon, pero también a Xavier Miserachs, Català-Roca, Garcia-Alix, Martin Parr…

GEO- ¿Nos desvelarías algún truco para hacer una buena foto de un retrato? ¡Sería un auténtico honor! 
Creemos que el gran secreto del retrato es la confianza y la empatía entre retratado y fotógrafo. Conseguir romper esa barrera invisible que hay entre la persona y la cámara. Y dedicarle tiempo a cada retrato. Hacer las cosas con dedicación y pasión.

GEO- Y para fotografías de arquitectura, ¿qué tienes en cuenta?
En arquitectura y interiorismo es muy importante saber explicar bien los espacios, que una persona que ve una foto plana pueda entender bien la dimensión espacial de un edificio, sus texturas y volúmenes…

GEO- Como máximos representantes de la corriente Digipovera ¿podríamos decir que es la mejor manera de “reciclar” las fotografías que nunca utilizaríamos? 
El Digipovera no solo intenta reciclar fotos, si no también realizar fotos creativas con cámaras simples como las compactas o las de los teléfonos móviles, reflexionando sobre la nueva manera de hacer fotografías y el uso y importancia que se les da a estas fotografías. Es importante la manera de mirar, darle una intención. Y creando nuevas relaciones con estas fotos y materiales reciclados…

GEO- ¿Qué técnicas utilizáis para crear el efecto de estas fotografías reciclable?
Las técnicas son diferentes en cada caso. En esta exposición presentamos dos series de obras digipoveras bien diferenciadas. En el caso de las fotos echas con móviles se les aplica un programa digital automático para conseguir el efecto deseado, y para el collage con fotografía se imprimen las imágenes en una impresora casera en papel vegetal y luego se crea el collage. Las fotos de estos collages están hechas con una cámara Harinezumi2 y son imágenes muy cotidianas, muy del día a día..

GEO- Y por último, ¿qué proyectos tienes en mente realizar?
Proyectos siempre tenemos varios… continuar con la serie de retratos a personalidades del mundo de la cultura; profundizar en el Digipovera, pero últimamente nos gustaría hacer alguna cosa sobre el tema de la violencia de genero, es un tema que nos preocupa mucho y alguna cosa deberíamos hacer…

Más información: www.lafotografica.com

Fotos i comentaris del Curs de fotografia per a aficionats..

Vem realitzar el Curs de fotografia per a aficionats el dissabte  28 de gener, un dia una mica lleig per fer fotos però com que sóm optimistes i hi havia ganes el vem tirar endevant.

Com sempre va comença la Marta amb la presentació i la teoria inicial, i la verita és que dona les explicacions clares i entenedores. Una veritable crack!

Marta Fàbregas presentant el curs. ©lafotogràfica

Marta Fàbregas presentant el curs. ©lafotogràfica

Un cop presentat el curs i presentats els alumnes, entrem en matèria i cada alumne comença a reconeixer la seva càmera i el seu material… …”on és aquest botó?”…  …”i això per que serveix?”… però en seguida comencen a veure que la càmera també funciona sense l’automàtic i té moltíssimes possibilitats.

Després d’esmorzar sortim a l’exterior i com que no les tenim totes comencem pel final, pel retrat de grup, no fos cas que haguem de marxar corrents per la pluja.

Retrat de grup. ©lafotogràfica

Retrat de grup. ©lafotogràfica

I cap al centre de Barcelona! Comencem a practicar exercicis de moviment, d’enfoc, de diafragma… i reportatge, que la ciutat dóna per molt!

Nena jugant a Plaça Catalunya. ©lafotogràfica

Nena jugant a Plaça Catalunya. ©lafotogràfica

Cambiar el punt de vista sempre és interessant. ©lafotogràfica

Cambiar el punt de vista sempre és interessant. ©lafotogràfica

I com que baixant les Rambles va començar a ploure, res millor que entrar a La Boqueria, un espectacle humà i gastronòmic sense comparació. Sempre amb molta gent, amb les venedores que van per feina i mola gent badant i menjant…

parada de La Boqueria. ©lafotogràfica.

parada de La Boqueria. ©lafotogràfica.

Aprofitem per fer exercicis d’enfoc i diafragma, alguns amb fruites i hortalises, i d’altres amb dolços i bombons!

I al bar Pinocho que sempre és un espectacle de veure i de sentir. Llàstima que estava tan plè, que ja ens haguessim apuntat a unes gambes i una cerveseta… però sempre ens queda la foto!

Tapes al Pinocho. ©lafotogràfica.

Tapes al Pinocho. ©lafotogràfica.

Després d’un bon dinar, continuem pel Born, l’Estació de França i l’interior de Santa Maria del Mar, amb més exercicis de moviment i d’ISO.

Seguiment d'elements en moviment... vaya elements! ©lafotogràfica.

Seguiment d'elements en moviment... vaya elements! ©lafotogràfica.

Acabem el curs cansats i feliços. Moltes gràcies als nostres alumnes, Ruben, Romina, Teresa, Cristina, Oscar, Lluïsa, Jaime i Yonaty! Ja saveu que teniu una jornada extra un dia de sol!

El proper Curs de fotografia per a aficionats serà el dissabte 24 de març amb sol!

 

 

“Pantalla Global” al CCCB.

La setmana passada vem estar al CCCB per realitzar les fotos de la nova exposició que presenta el Centre de Cultura Contemporànea de Barcelona, “Pantalla Global”, que vol fer una reflexió sobre el món actual i la nostra relació amb el món de les pantalles, cada cop més presents en la nostra realitat fins al punt d’esdevenir una realitat en si mateixa. La realitat virtual.

Pantalla Global ©lafotografica

Pantalla Global ©lafotografica

Com sempre vem realitzar el reportatge a dues càmeres, per poder donar una visió més complerta a l’exposició, fent servir una càmera de format mig i una de pas universal.

Pantalla Global ©lafotografica

Pantalla Global ©lafotografica

Sempre intentem incloure la figura humana en aquest tipos de reportatges, ja que no només ens donen sentit i proporció al muntatge, sinó que també ajuden a explicar-lo.

I si no tenim public que col·labori, ens hi posem nosaltres mateixos.

Pantalla Global ©lafotografica

Pantalla Global ©lafotografica

Aviat podreu veure més fotos d’aquest reportatge a la web de l’estudi

Pantalla Global ©lafotografica

Pantalla Global ©lafotografica