La velocitat en la fotografia

Sovint se’ns pregunta que com es fa per expressar la velocitat en una fotografia. I és un tema que tractem en profunditat en els nostres cursos.

Exercici de moviment del curs de fotoaficionats ©lafotografica

Exercici de moviment del curs de fotoaficionats ©lafotografica

Realment és un concepte relativament senzill i que si es domina bé resulta molt expressiu i efectiu.  Una exposició fotogràfica bàsicament es defineix per dos conceptes: l’obertura de diafragma (“el foradet per on entra la llum”) i la velocitat d’obturació (“l’estona que el captador està rebent llum”), i és la combinació d’aquests dos conceptes el que fa que l’exposició sigui correcte, però segons com els combinem, les possibilitats expressives poden ser diferents.

Mexic ©Simó Fàbregas/Lafotografica

Mexic ©Simó Fàbregas/Lafotografica

Aquesta velocitat d’obturació ens permet captar escenes on hi ha poca llum, escenes on volem donar la sensació de moviment, i també congelar escenes de molt moviment.

Florència ©Lafotografica

Florència ©Lafotografica

En poques paraules, que segons la velocitat a la que disparem la foto ens pot quedar “moguda”, “congelada” o una combinació de les dues…

Mexic ©Simó Fàbregas/lafotografica

Mexic ©Simó Fàbregas/lafotografica

La setmana vinent explicarem com realitzar-ho!

Marc Vidal

 

Books per a actors

A La Fotogràfica, una de les nostres especialitats professionals i amb la qual ens sentim més còmodes i satisfets és la realització de books fotogràfics a actors i actrius. És una feina que sembla fàcil, ràpida i divertida, però que té les seves dificultats i molta gent no les sap veure.

Maria Rodriguez ©lafotografica

Maria Rodriguez ©lafotografica

Per començar direm que el retrat necessita unes condicions concretes per que la persona fotografiada es senti còmode, i part de la nostra feina és aconseguir que així sigui. L’actor s’ha de sentir relaxat i aprendre a veure i acceptar la seva imatge. Ha de sentir que les fotos resultants d’un book el representen bé, l’afavoreixen i ell s’hi sent identificat.

Pep Jové ©lafotografica

Pep Jové ©lafotografica

 Un dels errors comuns en un book d’actor és el confondre’l amb un catàleg de posturetes i vestuari que en res tenen a veure amb el que un actor ha d’ensenyar en un book. Un book d’actor ha de mostrar a l’actor tal com és, on es vegi bé la seva cara, la seva expressió i la seva mirada. També ha d’ensenyar les possibilitats expressives i la versatilitat de cada persona, així com també es recomanable que hi hagi alguna fotografia de cos sencer, per veure quin tipus té.

Llorenç Gonzalez ©lafotografica

Llorenç Gonzalez ©lafotografica

Una altra cosa que és important és que les fotografies que es presenten siguin recents ja que un altre dels errors habituals és ensenyar fotos de fa masses anys, quan tots sabem que, per bé o per mal, amb el temps anem canviant.

També és important poder dedicar temps a analitzar bé les imatges obtingudes durant la sessió i poder treure’n les conclusions per que l’actor sàpiga (i vegi) que li afavoreix i que no, i que aquesta reflexió després la pugui extrapolar a l’hora d’afrontar un càsting o una prova de selecció.

Ramon Villegas ©lafotografica

Ramon Villegas ©lafotografica

Realment ens sentim molt satisfets quan un actor o una actriu que han entrat per la porta de l’estudi amb els seus dubtes i inseguretats marxa decidit i segur amb el nou material per afrontar-se als seus reptes professionals.

Marc Vidal

La Fotogràfica va de Festa

Va contactar amb nosaltres l’actor Rafa Cruz, explicant-nos que tenia entre mans la producció d’una obra que s’estrena d’aquí a pocs dies a la Sala Beckett de Barcelona,     “La Festa”  d’Spiro Scimone.

Ens va agradar molt que el Rafa ens expliqués que la seva experiència en el món del teatre i la producció d’espectacles, li havia ensenyat (i més en els temps que corren) que una bona fotografia de cartell és bàsica i fonamental!! . Important, tant per convidar al públic a veure l’obra, com per que els  teatres i programadors contractin el “bolo”.

” Només veient la foto del cartell, ja fa que al menys es mirin el projecte que els hi presentes amb més interès, s’obre una porta. I no et prenen per un aficionat.”

Després de parlar-ho, rumiar-ho i fer una llarga “pluja de idees”, vam tenir bastant definit quina imatge volíem crear: Una imatge quotidiana, molt real i càlida, però alhora que respirés un aire inquietant i surrealista.

El director Orlando Arocha ens va explicar el seu imaginari, l’aire que envoltava tota l’obra … Les relacions familiars, la rutina, la quotidianitat, la solitud, la impossibilitat de comunicar-se…

El nostre plató a punt per "la Festa" ©Lafotografica

El nostre plató a punt per "la Festa" ©Lafotografica

Un paper de paret amb cert to decadent, una taula, una làmpada i una família a punt de celebrar una festa…. I quina festa!!

A l’estudi vam fer una llarga preparació de llums, proves i més proves …. Feina indispensable per obtenir un bon resultat.

Els actors ens ho van posar fàcil, tenien molt clar els seu personatge i l’Orlando no els va deixar marge pel dubte. Diana Volper  en el paper de mare, Quimet Pla  en el de pare i Rafa Cruz en el de fill .

 

 

Després d’uns 50 “disparos”, passem la imatge pel sedàs del retoc i ……. Senyors i senyores….. Per tots vosaltres “La Festa” a la sala Beckett de 17 d’octubre al 11 de novembre!

I si encara dubteu …. Mireu!!

"La Festa" ©Lafotografica

"La Festa" ©Lafotografica

La producció de l’espectacle corre a càrrec de Low Cost Projekt.

Marta Fàbregas

Marta Domingo… o el poder de la fotografia. Trobades en una cadira

La sessió de retrat amb l’actriu Marta Domingo va ser “especial”, és d’aquelles sessions una mica inquietants, que et deixen una sensació molt agradable, però que et fan reflexionar sobre tu mateix, les teves capacitats, i especialment, sobre allò que en diem “la condició humana”.

Marta Domingo ©lafotografica

Marta Domingo ©lafotografica

Per nosaltres la fotografia de retrat és una passió, però a les sessions sempre tenim certa inquietud, cert neguit. Sabem per experiència que la persona retratada no sempre es trova còmode, ja que a vegades es sent com “escanejada”, no només exteriorment, si no també interiorment.

Marta Domingo ©lafotografica

Marta Domingo ©lafotografica

Per això ens agrada tant la reflexió que ens va fer arribar la Marta de la sessió que vam fer amb ella. En realitat van ser dues sessions, però formen part de la mateixa, sense una no hi hagués estat l’altre… aquí teniu el seu text:

 

“Suposo que recordareu que la nostra primera trobada va ser difícil per mi ( i de retruc per vosaltres també, clar), jo estava passant un moment personal molt dur i complicat i veure la meva imatge “fallida” em va explicar l’evidència del meu estat interior. Em vaig bloquejar, però també em va ajudar moltíssim a nivell personal i a revisar moltes coses de mi. Us he escrit el primer que m’ha vingut, no li he volgut donar moltes voltes… el fet d’aquestes 4 ratlles d’alguna manera “m’alliberen” i em fan tancar feliçment aquell moment en què em vaig veure absolutament impotent amb la situació. Us ho torno a dir: gràcies per la comprensió i per fer possible la sessió definitiva que tant m’agrada i m’estimo.”

Marta Domingo ©lafotografica

Marta Domingo ©lafotografica

I és en aquesta reflexió, i en la reflexió que ens fèiem en l’article del concert de la Sílvia Pérez Cruz, sobre el que es veu en una fotografia, on radica el poder de la imatge. No és un simple reflex de la realitat, evidentment, és molt més. Nosaltres expliquem moltes coses amb les nostres fotos. Qui som, com mirem…

Moltes gràcies Marta per la sessió, pel text i per les reflexions.

Finalment la Marta ens deia… “A part de que de sempre em va encantar la idea de la cadira i les fotos fantàstiques que veig d’alguns companys, m’alegra molt veure la “vida” que li esteu donant a aquest projecte!

Doncs això… continuem donant “llarga vida”  a aquest projecte i preparant-ne la propera exposició.

Marc Vidal

 

Sessió de fotos a Chesco, moda i complements.

L’empresa Chesco ens va demanar de fotografiar la seva nova col·lecció de vestits de nit, tenint present que volien canviar el seu look anterior però mantenint-se fidels al seu estil i  a la seva marca.

Chesco ©lafotografica

Chesco ©lafotografica

Un cop vista la seva col·lecció i el seu anterior catàleg ens vam posar a treballar en la nova proposta buscant certa actualització del seu estil. Però sense ser massa rupturistes amb la imatge anterior.

Chesco ©lafotografica

Chesco ©lafotografica

Vam proposar realitzar les imatges en estudi, amb fons llisos i neutres, i donant molta importància als teixits i als dissenys dels vestits. La idea era fer unes fotos molt lluminoses i amb cert punt de dinamisme, sempre i quan el vestit ho permetés…

Chesco ©lafotografica

Chesco ©lafotografica

El maquillatge i la perruqueria va anar a compte de la Jonay i de l’estilisme se’n va encarregar la Noemí, dissenyadora de la firma. La model era la Nieves Bolós. Nosaltres, evidentment, ens vam encarregar de la fotografia, la direcció artística i del retoc digital.

 

La Jonay i la Nieves en plena sessió de maquillatge ©Lafotografica

La Jonay i la Nieves en plena sessió de maquillatge ©Lafotografica

La Noemí preparant els vestits ©Lafotografica

La Noemí preparant els vestits ©Lafotografica

Estem molt contents del resultat final, ja que creiem que s’han aconseguit els objectius inicials, a banda de intentar sempre anar més enllà del que se’ns demanava i implicar-nos a fons en cada nou projecte.

Chesco ©lafotografica

Chesco ©lafotografica

 

Sílvia Pérez Cruz al Mas Sorrer de Gualta.

Dissabte 1 de setembre vem assistir al concert de la Sílvia Pérez Cruz al Mas Sorrer de Gualta. Bufava tramuntana des de feia dies i al cel teniem una lluna esplèndida… Empordà en estat pur!

©Lafotografica Silvia Perez Cruz

©Lafotografica Silvia Perez Cruz

…”cantaré baixet pel vent”… vam sentir dir a la Sílvia durant les proves de so.

El Mas Sorrer és un lloc esplèndid, als peus del Montgrí, que aquest any celebra el seu 10è aniversari. Ens vam endur la càmera i vem aprofitar per fer quatre (?) fotos del concert, que era un homenatge al Sergi Iglesias. A les primeres files estava ple d’amics de la Sílvia.

A l’escenari acompanyava la Sílvia el Raül Fernandez, Refree, que també ha fet de productor del seu disc “11 de novembre”. Des del nostre punt de vista tot un luxe…

Sopem al restaurant del Mas Sorrer i acavem massa justets per agafar un bon lloc… Total: última fila i cadires “súper còmodes”…  És un bon lloc per fer fotos més generals i poder-te aixecar sense molestar als del darrera.

©Lafotografica Silvia Perez Cruz

©Lafotografica Silvia Perez Cruz i Raül Fernandez

El concert va ser molt bo, ajudats per la tramuntana i l’espai, el bon rotllo entre amics i la excepcional veu de la Sílvia Pérez Cruz, que va repassar temes del seu disc, juntament amb versions d’altres autors… saltant de la canço catalana a la música brasilera sense problemes.

©Lafotografica Silvia Perez Cruz i Raül Fernandez

©Lafotografica Silvia Perez Cruz i Raül Fernandez

És curiós però centrat en les fotos es veuen coses que la resta de gent dificilment perceb… expresions, somriures, dubtes, i et dóna la senssació d’haver vist dos concerts en un…

Marc Vidal